LMBT KERESZTÉNY KÖZÖSSÉGEK EURÓPAI FÓRUMA, ALBANO – 2018.05-9-13.

euroforum2018

Idén Roma mellett, Albano Laziale kisvárosában rendezték meg a European Forum of LGBT Christian Groups nevű éves rendezvényt. Ez egy olyan esemény, ahol találkozhatnak egymással a különféle európai, keresztény és LMBTQ embereket tömörítő csoportok küldöttjei. Még a 80-as években rendezték meg az első ilyen alkalmat; ez engem kissé meglepett, azt hittem, viszonylag új kezdeményezésről van szó.

Pár nap azért kellett ahhoz, hogy világossá váljon számomra egy megdöbbentő tény: az a fajta aktivizmus, amit mi a KerMellel csinálunk, azaz többségünkben hetero keresztényekként állunk ki ezért az ügyért – teljesen egyedülálló Európában. A legtöbben nem is hallottak efféléről. Előfordulnak ugyan például olyan közösségek, melyek LMBTQ emberek szüleit gyűjtik egybe, de ők közvetlenül érintett csoport, ezért kicsit más kategória.

A fórum egyik fő élménye számomra annak a sok-sok történetnek a meghallgatása volt, amelyet szerte Európából hoztak az emberek a konferenciára. A legtöbben meséltek pozitív és kevésbé pozitív tapasztalataikról is. A leggyakoribb történetnek ez bizonyult: az illető hosszú ideig tagja egy keresztény gyülekezetnek, templomba jár, befogadja őt a közösség. Aztán felismeri, hogy ő más, mint a többiek, és mire odáig jut, hogy előbújjon a gyülekezet előtt is, ott azt mondják neki: a) „oké, ismerünk téged, szeretünk téged, nincs semmi baj, de erről nem beszélünk többet” vagy b) „oké, ismerünk téged, nincs semmi baj, csak ne gyere többet ebbe a templomba”. Ez még az olyan, általában elfogadó országokban is előfordul, mint Hollandia vagy Franciaország. De akadnak azért bőven pozitív példák is: katolikus papok és protestáns lelkészek is léteznek szép számmal, akik implicite vagy akár teljesen nyíltan elfogadják, hogy léteznek nem heteroszexuális keresztény emberek, és sokszor ki is állnak mellettük. Jó volt hallani arról is, milyen intenzív módon szerveződnek a hagyományos LMBTQ szervezetek mellett a keresztény-meleg csoportok is.

A másik fő élmény: idén először szervezték meg az ún. Youth Conference-t a EuroForumon belül. Ez a 30 éven aluli küldötteket foglalta magában. Igen színes társaság volt; Spanyolországból, Lengyelországon, de még Oroszországból is érkeztek fiatalok. A Youth Conference fő outputja egy, az idén ősszel megrendezendő római Synod on Young People-re elkészített beadvány volt, amely összefoglalta, hogy a keresztény és meleg fiatalok általában mit és hogyan tapasztalnak keresztény közösségeken belül, és – ami még fontosabb – mi az a sok minden, amin szeretnének változtatni.

Összességében nagyon pozitív és különleges élmény volt belecsöppenni ebbe a társaságba, ahol évtizedek óta küzdenek az LMBTQ emberek elfogadásáért általános társadalmi szinten és (főleg) keresztény berkekben. Sok erőt és motivációt adott ahhoz is, hogy még elszántabban folytassam én is tevékenységemet a KerMelben, és úgy általában bármilyen társadalmi kisebbség támogatásáért.

 

Kőrösi Péter, KerMel tag