Könyvek

lmbtq-ker párbeszAz LMBTQ-Keresztény Párbeszéd Műhely kiadványa
Magánkiadás, 2016
A záró kiadvány legfontosabb része interjúkat tartalmaz hívő LMBT emberekkel és a Keresztények a Melegekért csoport tagjaival. Az ő történeteik, tapasztalataik mutatják, mennyi feladat áll még a hasonló kezdeményezések előtt, és miért fontos, hogy az egyházak elfogadják LMBT tagjaikat.
További info: www.melegvagyok.hu
A könyv az info@szimpozion.hu címen rendelhető meg.


coming outKincses Marcell: Coming out könyv
Underground Kiadó, 2014
A ​Coming out könyvben olyan utazásra hívja Kincses Marcell az Olvasót, amelyben igazi meglepetésekre készülhetünk. Írásában nem csak önmagához lép közel, amikor feleleveníti gyermekkorát, küzdelmeit tinédzserként, de az Olvasót is magával rántja, alaposan megmerülünk, és cseppet sem bánjuk. Impulzivitással, szenvedéllyel és szeretettel átitatott lapok ezek, melyek mindegyikéhez harc kötődik, méghozzá győztes harc. A szerző különleges képességgel szól valóban mindenkihez, akihez előszavát intézi: a meleg közösséghez, a hívő keresztényekhez, és a melegek környezetét alkotó családi, baráti körhöz is. Marcellnek mély és sokrétű mondanivalója van, és olyan nyelvezetet talált üzenete átadására, amiért lehetetlen nem megszeretni őt, mintha velünk nőtt volna fel, barátunk, társunk lenne. Hiteles, sebezhető és bátor önfeltárulkozásnak lehetünk tanúi, amelyben azt érezzük: minket is tanít és inspirál, szelíden vezet egy útra, rácsodálkozunk, hogy így is lehet. Le sem tagadhatná lelkész identitását, süt belőle, hogy az Isten bizalmasa ő. A könyv másik ereje a korrajz jellege. Egy pesti srácot ismerünk meg, aki a mi magyar társadalmunkban él, és reflektál arra, amit tapasztal. Elhisszük neki, hogy itt, köztünk nőtt fel. Marcell időszerű társadalom-kritikától sem riad vissza és tükröt tart politikusnak, melegnek, kereszténynek egyaránt. Kétségtelen, van feladat, és a könyv végére érve csak egy dolgot sajnálunk: hogy nem hamarabb írta meg. Nagyon itt volt már az ideje.
További info: www.comingoutkonyv.hu


covers_339747Martin C. Putna: János nevében
Kalligram Kiadó, 2015
A kereszténység és a homoszexualitás mind egyéni, mind csoportidentitásként a mai világban egyértelműen egymás esküdt ellenségeinek tűnnek.  Vajon feloldható-e valaha az “esküdt ellenség” státusz? A keresztény és a meleg identitás integrációjának kérdését vizsgálja a neves cseh irodalmár (egyébként, ahogy vallja: maga is hívő katolikus és meleg)– számos eredeti, szakmai és műfaji tekintetben is igen különböző, nyomtatásban vagy a világhálón megjelent szöveg értelmezésén keresztül.


PoganykatekizmusBorito_BarthaBartha István – Tornyos Márton: Pogány Katekizmus
Honkajpan, 2016
Azok a felnőttek, akik többségének már a szülei is teljesen tájékozatlanok voltak a keresztyénség témájában, szinte semmit nem tudnak annak lényegéről. Vagy ami még rosszabb: tudni vélnek. És a makacs tévhitek úgy tartják magukat, hogy majdnem reménytelennek tűnik bármilyen próbálkozás arra nézve, hogy ezekkel szemben érdemi, hiteles információkat lehessen átadni, elfogadtatni.
Sokan begubóznak, sokan magukra maradnak életkérdéseikkel vagy tévutakon vélnek válaszokat találni. Leginkább érdekes témák, amelyek terén nagy a gond: 1. az istenkérdés maga; 2. a vallások egymáshoz való viszonya; 3. a keresztyénségen belüli felekezetiség; 4. a különféle egyházi hagyományok világi továbbélésének jelentősége és értelmezése; 5. a vallási igazságokra épülő etikai alapvetések, illetve az ezekkel összhangban álló 6. jövőbeli reménység, különös tekintettel az útkeresésekre és a megfogalmazások sokszínűségére; 7. beleértve a formális értelemben vett istentagadást és egyházellenességet is, amelyek hátterében a történelmi változásokon átment egyházi és társadalmi struktúra, illetve ezek egymáshoz való, meglehetősen ellentmondásos
kapcsolata áll. Az ember számára nem gondolkodni annyi, mint nem létezni. Az aktuális szelekkel sodródás pedig többnyire egyenlő a nem gondolkodással. Ez lehetne talán az ontológiai alapvetés.
Etikai következtetésként pedig valami ilyesmit fogalmaznék meg: 1. az egészségre legkárosabb a stressz. Igen, még a káros szenvedélyeknél, az extrém sportoknál és a drogoknál is károsabb. 2. Minden erkölcstelenség hátterében a képmutatás áll.


erzekeny-kerdesekJuhász István Alapítvány munkatársai (szerk.): Érzékeny kérdések
Exit Kiadó, 2013
Tudomásul kell vennünk, hogy vannak az egyházban homoszexuálisok, és hogy a többségi magatartás meghatározó lehet az ő Istennel való kapcsolatukra. E két tény komoly kihívást jelent a lelkigondozás szempontjából, és felelősségteljes magatartást igényel minden egyes pásztor részéről.


halallal2

Birtalan Balázs: Halállal lakoljanak?
Cartaphilus Kiadó, 1997
A ​homoszexuális ember és a kereszténység. Magyarországon elsőként jelent meg e témával ilyen részletességgel foglalkozó könyv. E nem könnyű olvasmányba a szerző több mint száz művet szőtt bele; foglalkozik a pszichológiával, homoszexuálisok deportálásával, logikával, AIDS-szel, irodalommal, interjúkkal, és persze teológiával. Megpróbálja azt a nehéznek látszó feladatot – A homoszexuális ember Isten teremtői tervében, – hogy közelebb hozza egymáshoz a két fél néha oly távolinak tűnő álláspontját.


válaszd az életet

Birtalan Balázs: “Válaszd az életet!”
Öt kenyér közösség, 2004
Ebben a kötetben az Öt Kenyér Közösség 2004. áprilisban kiadott tanulmánya olvasható. A kiadás apropójául az szolgált, hogy a Magyarországi Református Egyház zsinata – nyilvánvalóan nem függetlenül a 2004 januárjában kirobbant botránytól – napirendjére tűzte a homoszexualitás kérdéskörét. A közösség számára kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy ebben a helyzetben állást kell foglalnia. Az állásfoglalás leghatékonyabb módjának azt találtuk, ha a zsinat résztvevőivel megpróbáljuk érdemi módon megosztani teológiai szempontjainkat, bízva abban, hogy véleményünk hatással lehet végső döntésükre.

 

ANGOL NYELVŰ KÖNYVEK

51HvzfyXDgL._SY344_BO1,204,203,200_

Matthew Wines: God and the gay christian
Convergent Books, 2015
The landmark book exploring what the Bible actually says—and doesn’t say—about same-sex relationships.
As a young Christian man, Matthew Vines harbored the same basic hopes of most young people: to some-day share his life with someone, to build a family of his own, to give and receive love. But when he realized he was gay, those hopes were called into question. The Bible, he’d been taught, condemned gay relationships.
Feeling the tension between his understanding of the Bible and the reality of his same-sex orientation, Vines devoted years of intensive research into what the Bible says about homosexuality. With care and precision, Vines asked questions such as:
• Do biblical teachings on the marriage covenant preclude same-sex marriage or not?
• How should we apply the teachings of Jesus to the gay debate?
• Can celibacy be a calling when it is mandated, not chosen?
• What did Paul have in mind when he warned against same-sex relations?
Unique in its affirmation of both an orthodox faith and sexual diversity, God and the Gay Christian has sparked heated debate, sincere soul search­ing, and widespread cultural change on the issue of what it means to be a faithful gay Christian.


ice_screenshot_20170924-153657Queer Ways of Theology 
international conference booklet, 2016

download: https://queerwaysoftheology.wordpress.com/materialymaterials/